lørdag 25. april 2009

Erlend Loe

Erlend Loe er en norsk romanforfatter, oversetter og filmmanusforfatter. Han ble født 24. mai 1969 i Trondheim. Han har tidligere vært frilanser i Adresseavisen og har jobbet på psykriatisk klinikk. Nå jobber han i Oslo, hvor han i 1998 var med på å starte Screenwriters Oslo som er et kontorfelleskap for manusforfattere.

Etter det første året på videregående, tilbrakte Erlend Loe ett år som utvekslingsstudent i Frankrike. Han avsluttet videregående som privatist. Med grunnfaget folkeminnevitenskap, mellomfaget filmvitenskap og mellomfaget litteratusvitenskap er han cand.mag. (Grad en får på høyskole eller universitet). Han studerte også på Den Danske Filmskole i København og er utdannet manuskriptforfatter. Loe nektet å være i militæret og tilbrakte siviltjenesten sin som skuespiller og altmuligmann i teatergruppen Stella Polaris, men der fant han ut at teater ikke var noe for ham.

Erlend Loe deburterte med boken Tatt av kvinnen i 1993 og kom ut med barneboken Fisken som handler om truckføreren Kurt. Gjennombruddet fikk han med boka Naiv.Super. Som kom ut i 1996. Når det er snakk om en ny generasjon forfattere som skriver naivistisk, blir Erlend Loe ofte nevnt. Disse forfatterne kalles ofte ironi-generasjonen, grunnen til det er at de bruker ironi og humor som virkemiddler. Hovedpersonene i bøkene hans bruker å være litt unormale og har sine egne tanker om livet. I bøkene tar han opp viktige og alvorlige temaer. Han forteller at kommunikasjon mellom mennesker ofte kan være vanskelig og om hvor ensomme mennesker kan bli. Virkemidler han ofte bruker er humor, overdrivelse og ironi. Loe skriver både voksen- og barnebøker.

Han har vunnet mange priser. En av dem er Prix Européen des Jeunes Lecteurs i 2006 for boken Naiv.Super. (Den ble utdelt av Europaparlamentet).


Bibliografi:

Tatt av kvinnen (1993)
Fisken (1994)
Maria og José (1994)
Kurt blir grusom (1995)
Den store røde hunden (1996)
Naiv.Super. (1996)
Kurt quo vadis? (1998)
L (1999)
Detektor. Filmmanuskript (2000)
Jotunheimen, bill.mrk. 2469 (2000)
Fakta om Finland (2001)
Kurt koker hodet (2003)
Doppler (2004)
Volvo lastvagnar (2005)
Organisten (2006)
Muleum (2007)
Kurtby (2008)
Tines Påskekrim (2009)


Erlend Loe har også laget filmer. Filmene heter: Nord, Tatt av kvinnen, Detektor og Kurt blir grusom som er en animasjonsfilm fra 2008.
Alle bøkene er blitt oversatt til svensk, og hans store suksess Naiv.Super. er blitt oversatt til femten forskjellige språk: nederlandsk, svensk, finsk, estisk, dansk, islandsk, tjekkisk, tysk, polsk, slovakisk, engelsk, italiensk, fransk, portugisisk og russisk. Erlend Loe har selv også lest inn bøkene sine til lydbøker. Ett eksempel på det er Doppler.

2 kommentarer:

  1. Erlend Loe er en genial mann!

    SvarSlett
  2. Ja, det er jeg enig med deg i. Jeg ser du har lest flere av bøkene hans:D

    SvarSlett