lørdag 25. april 2009

Doppler

Doppler er skrevet av forfatteren Erlend Loe.

Hovedpersonen i romanen Doppler heter Andreas Doppler. Han var en fremgansrik økonom og tilhørte den blå siden av politikken, helt til faren døde og han slo hodet sitt på sykkelen. Da så han livet i et nytt perspektiv. Doppler flytter ut i skogen og forlater kone og barn, på en måte slik som Nora gjør i Henrik Ibsens skuespill Et dukkehjem. Datteren til Doppler heter også Nora, dette fordi Dopplers kone elsker teater. Nora liker Ringenes Herre veldig godt og har sett den flere ganger, hun er også veldig flink på skolen, akkurat slik som Doppler og kona hadde vært. Nå vil ikke Doppler være flink lengre. I skogen prøver han å gjøre minst mulig for å ikke være flink til noe. Han stjeler mat og vil tilbake til bytteøkonomien, slik som det var før i tiden. Han dreper en elg hunn som har med seg kalven sin. Etterhvert blir han veldig knyttet til kalven og kaller ham Bongo.



Gjennom boken går han fra å være en fremgangrik økonom, til å gå på den andre siden. Altså den røde politikken. Han vil ikke lenger være flink og gjøre det alle andre vil, men istedet velge selv, og finne ut hva han egentlig vil. Han får nye venner som også, én etter én flytter ut i skogen. Doppler får også et nærmere forhold til sønnen Gregus, som Doppler tror han kan redde fra den såkalte flinkheten. Romanen ender med at Kona til Doppler ligger på sykehuset og har født det tredje barnet deres. Dopplers svoger Tom kommer ut i skogen for å hente Doppler og skyter ham med en bedøvelses pil. Tom drar Doppler ned til sykehuset. Der får Doppler igjen følelsen i kroppen og binder svogeren fast i vasken på rommet der Dopplers kone la. Hun forteller Doppler at barnet skal hete Bjørnstjerne og at hun ønsker seg flere barn. Mens Doppler holder den nyfødte gutten sin, sier han at han kommer til å ta med seg Gregus og kalven Bongo og dra videre ut i skogen på ubestemt tid. Han sier hade til kona, Nora som kommer inn døra og til Bjørnstjerne, også drar han ut i skogen sammen Bongo og Gregus.


Jeg hørte Doppler på lydbok, som Loe har spilt inn selv. For meg var ikke boken så spennende, mest fordi jeg bruker å lese fantasy og science faction, der det er mye mer action og spenningstopper. Ellers var boken veldig grei, og jeg liker at Loe tar opp viktige tema i bøkene sine. Det var noe positivt og noe mindre poitivt med å høre på Doppler som lydbok. Jeg er ikke så veldig glad i å høre på lydbøker, det tar lengre tid å «lese» boka og du kan ikke dra tilbake i teksten like lett som å bla om en side. Det positive er at når det er Loe selv som leser kan det hende vi kommer nærmere hans bilde om boka, og nærmere de meningene han prøver å formidle gjennom boken.

1 kommentar: