mandag 25. mai 2009

Eragon

Boken "Eragon" handler om en ung gutt på femten år. Han er på jakt for å finne mat til vinteren for ham selv og familien som består av broren Roran og faren Garman. Når han finner byttet, skjer det noe helt uventet. Trærne rundt ham står i fyr og flammer samtidig som en stor, blå sten dukker opp. Sekundet etterpå er flammende på trærne borte og Eragon tar med seg den vakre stenen hjem. Han prøver å bytte stenen mot kjøtt med Slogum – som er faren til Rorans kjæreste, Katrina – som aviser tilbudet. Eragon tar med seg stenen hjem. Om natten hører Eragon noen uvanlige lyder og finner ut at de kommer fra stenen. Det er mørkt på rommet og han ser ikke mye, men han greier så vidt å skimte at en skikkelse kommer ut av stenen. Det kommer et lite vesen mot ham som viser seg å være en drage. Eragon tar på den lille dragen, men trekker fort tilbake hånden av en sviende, og prikkende smerte i håndflaten. Han bestemmer seg for ikke å fortelle Garman, eller Roran om den. Det var kanskje det som kostet Garmans liv. Eragon finner fort ut at han og dragen kan snakke sammen uten å åpne munnen, de deler nemlig tanker, meninger og følelser med hverandre.

Dragens navn blir til Safira etter en slags spørrelek om hvilket navn hun ville ha. Eragon foreslo nemlig bare guttenavn til å begynne med. Safira vokser og vokser ettersom tiden går, og Eragon blir nødt til å ta henne med i skogen, og la henne være igjen der. Eragon føler Safiras smerte og fortvilelse om å bli forlatt til seg selv der ute i skogen.

Det kommer to fremmede til byen, de har kapper på, og viser aldri ansiktet. Eragon får et glimt av dem og det ser ut som om de har et slags nebb istedenfor munn. De spør etter Safiras egg, og forteller at de som sier hvor egget er vil bli rikelig belønnet av kong Galbatorix. Galbatorix fikk makten over Alagesia med svik og ondskap. Han drepte de historiske ridderne, til og med de frafalne (riddere som var på Galbatorix' side). Slogum svek Eragon og fortalte de fremmede om egget, som han trodde var en sten. Safira tar med Eragon og flyr vekk når hun hører om "Ra'zakene" som er på vei til Garmans gård. De setter fyr på gården og Garmann blir hardt skadet. Når Eragon endelig får overtalt Safira til å fly ham tilbake, drar han Garman bort til landsbyen, men livet hans var ikke til å redde. Eragon bestemmer seg for å reise ut etter Ra'zakene og drepe dem som hevn. Historiefortelleren Brom har kjønt at Eragon har en drage ettersom Eragon hadde kommet og spurt etter dragenavn. De drar alle tre, Eragon og Safira for å hevne Garmans død, Brom av grunner han ikke vil fortelle.
Safira og Eragon møter utallige utfordringer. Eragon møter blandt annet urtesamleren Angela som spår ham med drage klør om hans framtid. Hun forteller ham at han vil bli sveket av en i familien, få et kjærlighetsforhold med en av høy rang, men ikke hvordan forholdet vil ende, og forlate Alagesia for aldri å komme tilbake.

Dette er boken som fikk meg til å ville begynne å lese. Den betyr mye for meg og er utrolig spennende. Jeg fikk ikke til å legge den fra meg om kvelden fordi den var så spennende og fantastisk. Det er helt utrolig å oppleve samholdet mellom Eragon og Safira og se hvordan det blir sterkere. Arven-syklonen skulle egentlig bare være en trilogi, men Chrisopher Paolini – som er forfatter av bøkene – skrev så mye at han måtte dele den siste i to. Han er enda ikke ferdig med den fjerde boken. De tre første heter "Eragon", "Den Eldste", og "Brisingr". Jeg har lest de to første og holder nå på å lese den tredje. Jeg greier ikke å legge fra meg denne boka heller. Jeg anbefaler virkelig å lese denne serien.

2 kommentarer:

  1. Det er fantastisk når man finner boka som får deg til å begynne å lese! Denne kommer du til å huske resten av livet. Den ledet deg vel også inn i fantasysjangeren, og det ble jo fullklaff:)

    SvarSlett
  2. Ja, fullklaff ble det:D Jeg nærmest elsker denne boka. Den er veldig spesiell for meg, og jeg ønsker at så mange som mulig kan få glede av å lese den:)

    SvarSlett